Hjelpekorpsene trente samhandling på Jessheim

Her jobber laget med en «skadet» person. Foto: May Linn Finstad

Hjelpekorpsene i Eidsvoll og Ullensaker gjennomførte en øvelse for å bli bedre samtrente. Øvelsen tok utgangspunkt i hendelser som medlemmene kan oppleve på oppdrag som hjelpekorpsere.

Begge hjelpekorpsene hadde et ønske om å samtrene og denne uka fikk de anledning til det. Øvelsen foregikk i området rundt Nordbytjernet på Jessheim. Mange turgåere fikk seg nok en overraskelse og lurte på om noe hadde skjedd. Men altså, det var bare en viktig øvelse for hjelpekorpsene.

Realistiske skader føltes som ekte

Skadene som ble sminket var ganske realistiske. Kombinert med markørens spill føltes det av og til som ekte. Foto: May Linn Finstad

May Linn Finstad var kontaktperson for hjelpekorpset fra Eidsvoll. Hun forteller til nyhetssiden at de hadde planlagt en ringløype rundt Nordbytjernet med fem førstehjelpsposter. På hver post var det markører som spilte syke eller skadede.

– De spilte så livaktig og realistisk at det til tider var umulig å se forskjell på ekte skade eller ikke, forteller hun. Det er nettopp med slike markører at vi blir bedre i førstehjelp, avslutter hun.

Totalt var det nærmere 30 personer som deltok eller var involvert i øvelsen som varte i nærmere tre timer.

Ønsker seg mer samarbeid

Her er Glenn Gundersen fra hjelpekorpset i Ullensaker i gang med å undersøke en «skadet» person. Foto: Sondre Kjærstad

Ullensaker Røde Kors Hjelpekorps forteller på sin Facebook-side at målet med øvelsen var å trene på reelle situasjoner som man kan komme opp i. De forteller også at førstehjelp er ferskvare og må vedlikeholdes. Det gjøres blant annet gjennom slike øvelser.

Korpsleder Thomas Frostad Janssen i Ullensaker Røde Kors Hjelpekorps sier at han er positiv til disse samhandlingsøvelsene.

– Jeg håper virkelig at vi kan få til mer samarbeid fremover, sier han.

Full av lovvord om øvelsen

Her jobber laget med en «skadet» person. Foto: May Linn Finstad

Yrja Lien fra hjelpekorpset i Eidsvoll var en av deltakerne og er full av lovvord om øvelsen. Hun forteller til nyhetssiden at hun opplevde postene som både utfordrende og lærerike.

– Det var reelle situasjoner hentet fra sanitetsvakter og redningsaksjoner, forteller hun.

På spørsmål om hun synes slike øvelser bør gjentas er hun klokkeklar i sitt svar:

– Ja på alle mulige måter. Muligheten til å kunne trene med mennesker du vanligvis ikke trener med gir en super måte å lære på. Man ser alltid ting litt annerledes og man gjør ulikt selv om vi har de samme tiltakskortene og rutinene. Bedre caseteknisk blir det også når man samles mange, det er lettere for stab å gjennomføre og lettere for oss som deltakere, forteller hun.