Pierrick hilser til alle kjente i Norge: savner vennene i Røde Kors

Pierrick har samlet alle startnumrene sine på veggen. Men øverst troner Vålerengas skjerf. Foto: Kim Ankersten

Pierrick er for lengst hjemme i Frankrike og godt i gang med sitt hverdagsliv. Snart er det tid for skole, men først tar han i mot besøk fra Norge.

I nydelig vær og med 33 grader på det meste, ble det et gledelig gjensyn. Pierrick viste oss rundt i den lille byen Egletons der han bor og hvilke aktiviteter han driver med. Det bor rundt 5000 i Egletons så det er ikke noen veldig stor by, men likevel mer enn nok å se her.

Han forteller at han savner Norge og vennene der, men at han også er glad for å være hjemme igjen.

For de som ikke vet hvem Pierrick er, så var han i Norge fra august 2023 til juni 2024 som utvekslingsstudent. Han bodde i Eidsvoll og var aktiv i Barnas Røde Kors.

LES OGSÅ: Månedens frivillig: Pierrick fra Frankrike engasjerte seg i Røde Kors

Mye å vise og fortelle

Pierrick har selvfølgelig veldig mye han vil vise og fortelle oss. Vi starter med en titt på rommet hans og det første som møter oss er det norske flagget. Det har fått en hel vegg for seg selv og betyr i følge Pierrick mye for ham. Han er stolt av oppholdet sitt i Norge og føler stor tilknytning til landet.

Over senga henger det norske flagget. Foto: Kim Ankersten

Så tar han oss med på en lengre gåtur i området for å vise oss hvor han har gått på skole, hvor han møter vennene sine, bader og mye mer. Han viste oss bygninger og minnesteiner med dramatiske historier fra både 1. og 2. verdenskrig. Det var en spennende tur og ikke minst et utrolig vakkert landskap rundt.

Ett av de mange stedene som Pierrick viste frem. Her har han gått mye. Foto: Kim Ankersten

Underveis på turen forsøkte vi oss på en liten fotosession. Det gikk ikke helt etter planen, mye latter ble det, men ikke mange gode bilder. Vi legger ut noen av dem likevel.

Fotosession, bilde 4. Foto: Kim Ankersten
Fotosession, bilde 12. Foto: Kim Ankersten
Fotosession, bilde 14. Endelig! Foto: Kim Ankersten

Veldig glad i dyr

Hele familien til Pierrick er glad i dyr. I stua står et bur med to mus som er i full aktivitet på tredemøller m.m. De har også en hund, Leika, som er en veldig rastløs border collie. Katta er 14 år gammel og veldig kosete. Den drikker for øvrig kun vann fra krana på badet.

I stua står et bur hvor det bor to mus. Foto: Kim Ankersten
Katten til Pierrick er litt spesiell. Den drikker kun vann fra krana på badet. Foto: Kim Ankersten
Hunden til Pierrick heter Leika og er en nydelig Border Collie. Foto: Kim Ankersten

På rommet sitt har Pierrick to plastbokser hvor det bor maur. I den ene boksen er det rød maur og i den andre sort maur. Han forer dem med levende fluer som han fanger med elektrisk fluesmekker. Han kan ikke drepe fluene for maurene må gjøre det selv. I hver boks er det dronninger som bygger opp sin verden med arbeidere og avler nye maur. Ganske interessant å se hvordan det foregår.

Pierrick elsker å studere dyr. Han har maur på rommet sitt som han forer og følger med på. Foto: Kim Ankersten
For å unngå at maurene forlater boksen smører Pierrick olje rundt kanten. Foto: Kim Ankersten

Mat er viktig i Frankrike

Mat er viktig for franskmenn. I følge Pierricks familie kan de bruke timer på et måltid. Det er ikke kun maten, men også samtalen rundt bordet som er viktig. Moren til Pierrick lager maten selv og bruker grønnsaker fra egen hage.

Dette var middagen en av kveldene. Moren til Pierrick har laget en burgerpai, eller Tourte Burger som den heter på fransk. Foto: Kim Ankersten
Innholdet i burgerpaien var kjøttdeig, grønnsaker, egg og ost. Aldeles nydelig smak. Foto: Kim Ankersten

LES OGSÅ: Slik lager du burgerpaien

Noe annet vi så var det enorme utvalget av mat i butikkene. Selv om vi kjenner til store butikker i både Norge og Sverige, så var dette likevel stort. Bare i den lille byen hvor Pierrick bor var det et enormt supermarked. Byen har også flere mindre lokale butikker, som for eksempel slakteren. På bildet under ser man bare noe av utvalget som var i den butikken.

Utvalget i franske butikker er enormt. Her er noe fra disken hos den lokale slakteren. Foto: Kim Ankersten

Gamle borger og kirker

Frankrike har mange gamle borger og kirker. Vi besøkte flere av dem og sitter igjen med fantastiske minner og bilder av disse flotte byggene.

Kirkene er store, uansett hvor du er. Og alle er bygget i stein.

Alle kirker er store. Denne kirken er «liten» i fransk målestokk. Foto: Kim Ankersten

Men enda flottere mener nå vi at de gamle borgene er. Mange er fortsatt i bruk både som boliger og museer. Men noen, særlig den vi besøkte i området La Xaintrie, var spesielt fin med sin særegne beliggenhet. Borgen, De Merle, huset flere familier fra det 13. – 15. århundre. Navnet Merle betyr svarttrost og dem var det mange av i tårnet. Det er ikke så langt å gå fra parkeringsplassen og til denne borgen, men noe bratt er det. Særlig på toppen når man går mellom bygningene.

Du finner to videoer fra besøket i borgen nederst.

Borgen Merle var fantastisk å besøke. Foto: Kim Ankersten

Besøk på bondegård

En av de morsomme tingene som Pierrick og familien tok oss med på var et besøk på en bondegård. Moren til Pierrick jobber deltid på gården som er stor i det området. Bonden selv, Jacques, driver gården sammen med kona. Han forteller at det er veldig vanskelig å drive nå fordi inntekten er lav. Han er usikker på fremtiden for gården, ikke minst fordi ingen av barna ønsker å overta.

Vi fikk være med som hjelpebønder noen timer og det var en fin opplevelse å se hvordan han håndterte de store dyrene.

Bonden Jacques tilbød en ridetur på denne oksen. Vi takket høflig nei til det. Foto: Kim Ankersten
Denne skotske høylandskua var noe skeptisk til å hilse på oss, men den kom etter hvert bort til oss. Foto: Kim Ankersten

Takk for at vi fikk komme

Et besøk i Frankrike med så mange opplevelser som vi fikk vil ta mye plass å fortelle om. Sammen med Pierrick og familien fikk vi oppleve veldig mange spennende ting. Og ikke minst er det veldig vakkert her med masse blomster, flott arkitektur og hyggelig mennesker.

Takk til Pierrick og familien for at vi fikk komme på besøk.

Flott utsikt fra toppen av tårnet. Video: Kim Ankersten
Bratt opp til borgen. Video: Kim Ankersten