Jeg innrømmer at jeg er gal, sier Kristin. Steingal. Hun har nemlig lett etter stein siden hun var ti år.

Denne steinen er en kalsitt krystall som Kristin har funnet i en gruve i Kongsberg. De fleste gruver er fredet i Kongsberg, men denne steinen er fra en som det er tillatt å gå inn i. Foto: Kim Ankersten

Kristin Kulbliksæter (56) bruker mye tid som leder for Eidsvoll og Hurdal Røde Kors på fritiden. Men mange i Røde Kors vet ikke at hun også har en annen hobby som tar mye tid, særlig om sommeren. Hun leter nemlig etter steiner og krystaller!

Tittelen er nok noe spissformulert, men den sier likevel noe om hvor stor Kristins interesse for dette feltet er. Hun forklarer at det hele begynte da hun var rundt ti år. Skoleklassen hennes var på tur til smaragdgruvene på Minnesund og lette etter smaragder. I følge henne selv var det altså den dagen det hele startet. Nå har hun holdt på i snart 50 år og hun har ingen planer om å gi seg. – Det har bare ballet på seg, sier hun og ler.

Det som startet som en hobby er nå blitt en lidenskap

Det er faktisk kun de siste ti årene som hun virkelig har kunnet engasjere seg og reise ut på leting. Jobb og familie har i alle år tatt mye av tiden hennes, men nå har hun endelig litt mer tid og mulighet til å drive med det. Hun har benyttet anledningen til å reise land og strand rundt på jakt etter de beste krystallene. Hun må ofte reise langt for å oppnå dette og sier selv at jo lengre, jo bedre.

– Av en eller annen grunn blir de finere jo lenger unna jeg finner dem, sier hun og ler. Det virker i hvert fall sånn da.

Kristin viser frem en stein med stuff. Foto: Kim Ankersten

Kristin er medlem av Vestfold geologi forening og Buskerud geologi forening. Det er ikke nødvendig å være medlem i en slik forening. – Men vil du følge med og lære mer så er det en fordel, sier hun.

– Her deltar vi på felles arrangementer som steinturer- og gruveturer. Vi har medlemsmøter hvor vi deler informasjon om funn. Har noen mineraler som man ikke vet hva heter så får man hjelp til å finne ut av det, forteller Kristin.

Det kommer ofte noen og holder foredrag om mineraler og om steder det er funnet forskjellige mineraler. – Her lærer jeg mye og ikke minst får jeg snakket med de som har stor kunnskap innen feltet og som har vært med lenge, sier Kristin.

Disse foreningene er med i Norske Amatørgeologers sammenslutning (NAGS). De gir ut et medlemsblad som heter STEIN. Her kan man lese om funn gjort av andre med samme lidenskap. Vi spør om Kristin har blitt omtalt i medlemsbladet til NAGS, men det har hun ikke. Men hun har gjort funn som kunne vært interessant for andre å lese om, sier hun.

Både en økonomisk og mental verdi

De fleste krystallene hun finner har liten økonomisk verdi. – Du kan ikke leve på dette, forklarer hun. Men velger man å selge alt man finner så kan det selvfølgelig bli litt.

– Og har du god flaks kan du finne den helt rette krystallen og da kan det være snakk om stor verdi, sier hun, men de fleste funnene er altså av mindre verdi. Selv har hun en stein i samlingen sin som hun er sikker på at hun kan tjene over to tusen kroner på hvis hun selger den. – Det er en røyk kvarts som jeg har funnet på Hurum halvøya, forteller hun.

Denne steinen er en røyk kvarts og den kan Kristin få over to tusen for hvis hun selger den. Foto: Kim Ankersten

Men hobbyen har mest en mental verdi for henne. Hun rangerer den verdien høyere enn pengeverdien. – Du får sjelefred når du driver med dette, sier hun. Du tenker liksom ikke på noen ting og hjernen slapper av. Du kopler helt av og restituerer deg, forteller hun.

I motsetning til mange av oss andre som skal slappe av, så er det en ting hun ikke gjør. Nemlig å bruke øreplugger og høre på musikk. – Her skal tankene få fly fritt uten slike forstyrrelser, sier hun.

Graver mest i jorden

I vår forberedelse til dette intervjuet hadde vi sett for oss Kristin slik vi ser Indiana Jones med hakke og pisk. Der hun langt ute i skogen ikke bare leter etter krystaller, men også kjemper mot nazister og zombier. Men nei, slik er det tydeligvis ikke.

Litt skuffet spør vi derfor om det er hardt arbeid å hakke i fjellet dagen lang. Men til vår store forundring kan hun faktisk fortelle at hun sjeldent hakker i fjellet.

– Det går faktisk mest tid til å grave i bakken eller i druser i fjellet, forklarer hun. Druser er hulrom i fjellet som er dannet gjennom mange tusen år. Vil du lese mer om druser kan du gjøre det hos Eiker Arkiv.

– Men du nevnte Indiana Jones. Jeg kan absolutt ikke sammenlignes med hans jakt på nazister og zombier. Men der i mot, forteller hun, må jeg veldig ofte kjempe mot naturen. Det er bratte heng og kratt, bekker og elver som må forseres. Og ikke minst insekter.

– Fluer, mygg og knott, sier hun og himler med øya. Knotten er grusom altså.

Få som har samme interesse

Kristin innrømmer at det er en sær hobby hun har. Miljøet i Norge er ikke stort og NAGS alene teller ikke mer enn 585 medlemmer (Kilde: protokoll fra landsmøtet til NAGS april 2023).

I egen familie har hun likevel klart å «smitte» interessen over på sin sønn og barnebarna, mens mannen hennes er krystallklar når vi spør om også han er interessert. Svaret kommer kontant: – absolutt ikke! Her kommer Kristin for øvrig med en artig historie om et av ektemannens barnebarn som hadde blitt med Kristin på tur. Barnebarnet som er ti år mistet fort interessen og sier etter kort tid: Du Kristin, jeg tror faktisk at du og jeg har forskjellige interesser.

LES OGSÅ: NRK: Det finnes skjulte skatter rundt omkring i norsk natur

Når hun er ute for å lete så velger hun sjelden de enkle stedene å oppsøke. – Mange leter rett ved siden av veien, men jeg går lenger, forteller hun. Gjerne flere kilometer. Når hun er ferdig for dagen og skal bevege seg tilbake til bilen, så kan sekken hennes gjerne inneholde over 30 kilo med stein. Den største enkelt krystallen hun har funnet veier alene over tre kg. – Det var så vidt ryggsekken tålte vekta, sier hun.

Hvor du enn snur deg i rommet så ser du steiner. Her i kurver og isbokser. Foto: Kim Ankersten
Samlingen til Kristin er imponerende. Vi kan bare vise litt av den ellers ville det blitt mange bilder. Foto: Kim Ankersten

Bruker veldig mye tid på hobbyen sin

Kristin legger ikke skjul på at dette er en hobby som tar mye tid. – Det er vanskelig å stipulere antall timer, men når jeg først er ute så er jeg borte fra tidlig morgen til sent om kvelden, sier hun. Man skal reise til et sted, kanskje gå langt inn i skogen og så bruke tid til å lete.

– Det går fort en 6-7 timer bare på å lete etter steiner når jeg først er der, forteller hun.

Skal selge noe av det hun har

Nå har hun så mye at hun må selge unna noe. – Det er rett og slett ikke mer plass, sier hun og legger til at det ikke blir enkelt å velge hva hun skal selge. – Det er noe personlig ved hver eneste stein, sier hun.

En liten del av steinrommet til Kristin. VIDEO: Kim Ankersten
Kristin viser frem en sukkerkvarts funnet i Tønsberg hvor det har vært vulkanutbrudd. Foto: Kim Ankersten

Nå skal hun på ferie

Standard utstyr i bilen. Foto: Kim Ankersten

Bare timer etter dette intervjuet er planen at Kristin og ektemannen skal reise nordover med bil og campingvogn. Ferien skal brukes til å oppleve nye steder og kose seg. Både Røde Kors og steinhobbyen skal legges igjen hjemme. Sier hun.

For gjett hva som ligger i bagasjen… bare sånn i tilfelle.

I admit that I’m crazy, says Kristin. Stone mad. She has been looking for stones since she was ten years old.

Kristin Kulbliksæter (56) spends a lot of time as head of the Eidsvoll and Hurdal Red Cross in her spare time. But many people in the Red Cross don’t know that she also has another hobby that takes a lot of time, especially in the summer. She is looking for stones and crystals!

The title is probably somewhat pointed, but it still says something about how great Kristin’s interest in this field is. She explains that it all started when she was around ten years old. Her school class went on a trip to the emerald mines on Minnesund and looked for emeralds. According to her herself, that was the day it all started. Now she has been at it for almost 50 years and she has no plans to give up. – It just got worse, she says, laughing.

What started as a hobby has now become a passion

It is actually only in the last ten years that she has really been able to get involved and go out on a search. Work and family have always taken up a lot of her time, but now she finally has a little more time and opportunity to do it. She has taken the opportunity to travel the country and the coast in search of the best crystals. She often has to travel far to achieve this and says herself that the further, the better.

– For some reason, they get nicer the further away I find them, she says, laughing. At least it seems that way.

Kristin is a member of Vestfold geology association and Buskerud geology association. It is not necessary to be a member of such an association. – But if you want to follow along and learn more, that’s an advantage, she says.

– Here we take part in joint events such as rock tours and mining tours. We have member meetings where we share information about discoveries. If you have any minerals that you don’t know the name of, you get help to find out, says Kristin.

Someone often comes and gives lectures about minerals and about places where different minerals have been found. – Here I learn a lot and, not least, I get to talk to those who have great knowledge in the field and who have been involved for a long time, says Kristin.

These associations are part of the Norwegian Association of Amateur Geologists (NAGS). They publish a membership magazine called STEIN. Here you can read about discoveries made by others with the same passion. We ask if Kristin has been mentioned in the member magazine of NAGS, but she has not. But she has made discoveries that could be interesting for others to read about, she says.

Both an economic and mental value

Most of the crystals she finds have little economic value. – You can’t live on this, she explains. But if you choose to sell everything you find, it can of course be quite a bit.

– And if you’re lucky, you can find just the right crystal and then it can be of great value, she says, but most finds are therefore of lesser value. She herself has a stone in her collection that she is sure she can earn over two thousand kroner from if she sells it. – It is a smoky quartz that I have found on the Hurum peninsula, she says.

But the hobby has mostly a mental value for her. She ranks that value higher than monetary value. – You get peace of mind when you do this, she says. You kind of don’t think about anything and your brain relaxes. You completely relax and recover, she says.

Unlike many of us who want to relax, there is one thing she doesn’t do. Namely wearing earplugs and listening to music. – Here the thoughts should be allowed to fly freely without such disturbances, she says.

Burrows mostly in the ground

In our preparation for this interview, we had imagined Kristin as we see Indiana Jones with pickaxe and whip. Where she is far out in the forest not only looking for crystals, but also fighting Nazis and zombies. But no, that’s clearly not the case.

A little disappointed, we therefore ask if it is hard work to pick at the mountains all day. But to our great astonishment, she can actually say that she rarely digs in the mountains.

– It actually takes the most time to dig in the ground or in druses in the mountains, she explains. Druses are cavities in the rock that have formed over many thousands of years. If you want to read more about the Druze, you can do so at Eiker Arkiv.

– But you mentioned Indiana Jones. I certainly can’t be compared to his hunt for Nazis and zombies. But on the other hand, she says, I very often have to fight against nature. There are steep slopes and thickets, streams and rivers that must be forded. And not least insects.

– Flies, mosquitoes and gnats, she says and rolls the island. The knob is cruel, then.

Few who have the same interest

Kristin admits that she has a peculiar hobby. The environment in Norway is not large and NAGS alone has no more than 585 members (Source: minutes from the national meeting of NAGS April 2023).

In her own family, she has nevertheless managed to «contagion» her interest to her son and grandchildren, while her husband is crystal clear when we ask if he is also interested. The answer is straightforward: – absolutely not! Kristin also comes here with a funny story about one of her husband’s grandchildren who had gone with Kristin on a trip. The ten-year-old grandson soon lost interest and said after a short time: You Kristin, I actually think that you and I have different interests.

READ ALSO: NRK: There are hidden treasures all around in Norwegian nature

When she is out looking, she rarely chooses the easy places to seek out. – Many people search right next to the road, but I go further, she says. Preferably several kilometers. When she is done for the day and is about to move back to the car, her bag can easily contain over 30 kilos of stone. The single largest crystal she has found weighs over three kilograms alone. – The rucksack could barely withstand the weight, she says.

Spends a lot of time on his hobby

Kristin makes no secret of the fact that this is a hobby that takes a lot of time. – It is difficult to stipulate the number of hours, but once I am out I am gone from early morning until late in the evening, she says. One must travel to a place, perhaps go far into the forest and then spend time searching.

– It quickly takes 6-7 hours just to look for stones when I first get there, she says.

Will sell some of what she has

Now she has so much that she has to sell something. – There is simply no more space, she says and adds that it will not be easy to choose what to sell. – There is something personal about each and every stone, she says.

Now she is going on holiday

Just hours after this interview, the plan is for Kristin and her husband to travel north by car and caravan. The holiday should be used to experience new places and enjoy yourself. Both the Red Cross and the stone hobby must be left at home. She says.

Because guess what’s in the luggage… just in case.