Hjelpekorpset: fikk besøk av hundeførere fra Norske Redningshunder

Fra venstre: Ann-Kristin Venner, Anne Helene Haug, Inga Skarseth og Anders Sigerstad fra Norske Redningshunder. Foto: Kim Ankersten

Det er gjennom mange år blitt etablert et godt samarbeid mellom Norske Redningshunder og Røde Kors. I kveld besøkte de hjelpekorpset i Eidsvoll. På møtet deltok det hjelpekorpsmedlemmer fra hele Romerike.

Norske Redningshunder (NRH) het opprinnelig Foreningen Norske Lavinehunder og ble dannet i 1956. I 1992 endret de navnet til Norske Redningshunder.

NRH er den eneste organisasjonen som er godkjent av Hovedredningssentralen og Politiet til bruk ved ettersøkninger, snøskred og urbane søk.

Mingling er viktig og skaper samhold. Foto: Kim Ankersten
Her blir Siren J. Halsvik og Pierrick Guyot-Dourgham plukket ut til å være figuranter for hundene. Foto: Kim Ankersten

SE DOKUMENTARSERIE PÅ NRK: Redningshundene

Aktiv forening

Tall fra 2023 viser at hundeførerne rykket ut til 467 aksjoner på landsbasis, i 41% av aksjonene kom hundeførerne ut i søk og i 28 av aksjonene gjorde de funn av den savnede.

NRH søker etter de samme personene som Røde Kors gjør: Suicidale personer, personer med psykisk utfordring, demente, turgåere m.fl.

Trener for å bli hundefører og er aktiv i Røde Kors

Anne Helene Haug (50) er under utdanning til å bli hundefører. Enn så lenge har hun tittelen elev, men håper å bli godkjent i nær framtid. Hun er også aktiv i vårt hjelpekorps. Der var hun sambandsleder inntil nylig. Nå har hun overlatt den rollen til en annen. I tillegg til rollen som medlem er hun også Akershus Røde Kors sin representant i øvingsutvalget for FORF Øst og Oslo PD. Der er hun med og lager seminarer og øvelser for alle lag som hører under FORF-paraplyen.

LES OGSÅ: Anne Helene ønsker flere…

Hva skal til for å bli hundefører?

Alle kan i utgangspunktet bli hundeførere. Man deltar på noen timers introduksjonskurs som inneholder teori om temaet samt en praktisk vurdering av hunden. Det ses på hvordan hunden reagerer i ulike situasjoner som kan oppstå på aksjon. Det kan være hvordan den oppfører seg i forhold til andre mennesker, er den aggressiv osv.

Dette må en hundefører kunne

Det stilles en del krav til hundeføreren fordi de går alene i terrenget uansett tid på døgnet. De må derfor klare seg selv til andre kan komme til unnsetning, eller hjelpe med en eventuelt skadet person. De må kunne førstehjelp, ta vare på seg selv og hund ute over tid, samband, orientering/navigasjon (kart, kompass, gps), første hundefører og førsteinnsats prosedyrer, søke alene i mørke, søkstaktikk og lese hunden.

I likhet med Røde Kors har også hundeføreren med seg en sekk. Forskjellen er at der Røde Kors er flere på laget og kan fordele utstyret, så er hundeføreren alene og må bære alt. Sekken og vesten kan raskt veie mer enn 20 kilo.

Hundeførerne fortalte også om sine egne erfaringer fra første utrykning. Deres reaksjoner var ikke ulike de en fersk Røde Kors’er opplever også.

Kveldens møte ble avsluttet med søksdemonstrasjoner utenfor skolen.

Terningkast seks

Vi kastet oss på terningkasttrenden etter møtet og spurte flere av deltakerne hvilket terningkast de ville gi NRH sine representanter. Det var ingen tvil, de fikk terningkast seks og et stort ønske om at de måtte komme igjen.

Søket etter figuranten starter. Video: Kim Ankersten
Her finner hunden figuranten og melder tilbake til hundefører. Video: Kim Ankersten
Kim Ankersten
Kim Ankersten

Hei. Jeg er frivillig i Røde Kors og har vært det i 45 år i 2025. Jeg brenner for mange av våre aktiviteter, men har etter så mange år landet på at jeg skal drive dette nettstedet og informere om våre aktiviteter.
Vi startet i oktober 2023 og har nå en veletablert nyhetsside.
Vil du hjelpe meg som journalist så ta kontakt med meg på webmaster@eidsvollhurdalrodekors.no.

Artikler: 226