Har du sett at det er bygget boder og utebed, at Røde Kors huset er pusset opp og at bruktbutikken er ominnredet? Vel, samme person går igjen hele veien. Navnet er Ragnar Bergersen (72) og han er utvilsomt foreningens egen handyman.
Hver måned i 2024 presenterer vi en av våre mange dyktige frivillige.
La oss ta det i riktig rekkefølge
Ragnar ble født i 1951 i Rødenes i Østfold. Her skulle han egentlig ha trått sine barneår, men uheldigvis for familien, så brant huset de bodde i ned da han var bare 14 dager gammel. Familien flyttet til Hadeland hvor foreldrene fikk jobb på en gård. De hadde ikke så god råd siden de mistet alt i brannen og tok derfor de jobbene de kunne få. Men foreldrene hans var sterke og klarte å bygge seg opp igjen. Ragnar gikk de første skoleårene på Gran og senere på Rælingen da han flyttet dit.
Som mange andre på den tiden så valgte Ragnar å reise til sjøs som 16-åring. Han fikk hyre på båt og var ute i seks år. I den perioden fikk han oppleve mye spennende og ikke minst besøke land som de fleste av oss aldri kommer til å besøke. Han var blant annet i Japan flere ganger hvor han også hadde ei kjæreste en periode. Det tok naturlig nok slutt da han etter hvert slo seg til ro hjemme i Norge. Men selv om han sluttet på sjøen så var ikke sjølivet helt over likevel. Det bar nemlig rett inn i militæret for avtjening av utsatt verneplikt. Og gjett hvor han havnet… jo da, rett i marinen og ut på sjøen igjen.
Etter endt militærtjeneste møtte han sin kommende kone og de slo seg ned i Hurdal. Sammen fikk de tre barn og deres førstefødte var ei jente. Hun fikk navnet Elisabeth og er nok godt kjent for de fleste i foreningen vår. Hun er i dag husansvarlig på Røde Kors huset. Men det stopper ikke der for også Lia, datteren til Elisabeth, er aktiv i Røde Kors.
Ragnar utdannet seg til tømrer og jobbet som det inntil han fant ut at han ville gjøre noe mer. Han hadde lenge tenkt på å bli lærer og nå tok han tilleggsutdannelse som faglærer i tømrerfag. Han har blant annet jobbet på Eidsvoll videregående skole og det er sikkert flere som har gått der som husker ham. Den jobben likte han veldig godt for da fikk han jobbe tett med elevene.
I noen år bodde og jobbet han i Kautokeino hvor han var med å starte en barnegruppe og en ungdomsgruppe i Røde Kors. Begge ble veldig populære og de drev med omtrent det samme som dagens BARK og RØFF gjør.
Men hvordan startet Røde Kors-karrieren hans?
Vi skal tilbake til høsten 1983. Da ble han spurt om han ville bli med i hjelpekorpset. I løpet av noen måneder tok han alle nødvendige kurs og i januar 1984 var han godkjent. Det tok ikke mer en to år før han ble valgt til korpsleder. Han husker ikke hvor mange år han var det, men antar at det kan ha vært fire år. Dette var i en tid hvor foreningen hadde dårlig råd og måtte prioritere kraftig. Å være leder var ikke enkelt.
Lenger opp nevnte vi at Ragnar bodde i Kautokeino en stund og det var i 2007 at Ragnar kom tilbake til Eidsvoll. Han fikk jobb i Eidsvoll kommune som tekniker med ansvar innen byggforvaltning.
Eller vaktmester, som han selv sier det egentlig var. På det tidspunktet hadde han ingen planer om å bli aktiv i Røde Kors igjen.
Men en sommerdag var han ute og gikk tur og da ble han sett av undertegnede som på det tidspunkt var korpsleder. Det tok ikke mange dagene før han fikk besøk og så var han i gang igjen. Denne gang som instruktørleder og med masse oppgaver foran seg. Siden den gang har Ragnar blitt Røde Kors kursholder, ikke bare lokalt, men i hele Akershus. Han holder et utall av kurs hvert år og det er nok ikke mange av dagens nye som ikke har møtt ham på et kurs.
Ragnar Bergersen:
– Vi må satse på kvalitet og ikke kvantitet. Det er viktig at nye frivillige forstår hva organisasjonen står for.
Selv om han er veldig aktiv som kursholder så har det ikke hindret ham fra å også være omsorgsleder lokalt i flere år. Da hadde han ansvaret for besøkstjenesten, migrasjon, Barnas Røde Kors m.m. I noen år var han også d-rådsleder for omsorg i Akershus Røde Kors.
GRATIS: Meld deg på vårt nyhetsbrev! Du får alle nyhetene på epost en gang i uka og slipper å følge med hver dag. Trykk HER!
Hva var så dette med foreningens handyman?
Faktum er at det skjer ikke noe snekkerarbeid i denne foreningen uten at Ragnar er involvert. Det er ikke fordi han selv vil at det skal være sånn, men han er den som kan mest om det og han stiller alltid opp. Dermed blir han spurt hver gang noe nytt skal gjøres.
De siste årene har han vært veldig engasjert i å pusse opp Røde Kors huset. Huset har fått ny fasade med store skyvevinduer som gjør at uteplassen vil være på samme høyde som gulvet inne når den er ferdig. Det blir da enklere for blant annet rullestolbrukere å komme inn og ut. Ute har han bygget boder og murt et flott bed som er fylt til randen med planter. I bruktbutikken har han i prinsippet bygget alt som kan bygges.
Dermed tør vi påstå at vi kan stå inne for den uhøytidelige tittelen; foreningens egen handyman!