Lokale Røde Kors-medlemmer på ambulansekurs

Røde Kors i Akershus har nettopp gjennomført tidenes lengste og mest omfattende kurs for medlemmer som vil kjøre ambulanse på fritida. Ole Kristian Stensrud og Atle Iversen Kristiansen fra hjelpekorpset i Eidsvoll og Hurdal Røde Kors var blant de mange deltakerne.

Røde Kors har i mange år bistått ambulansetjenesten med sine ambulanser. De frakter pasienter som den ordinære tjenesten ikke rekker på grunn av alvorligere oppdrag. Dette kan være fra sykehus til sykehjem eller mellom sykehus. Av og til må de også bistå ved alvorligere hendelser som trafikkulykker, hjertestans osv. Ambulansekurset som går over et helt år skal gi dem kunnskaper og forberede dem på disse oppdragene.

Denne kurshelgen var lagt opp som en ambulansevakt på 48 timer, noe som er lengre enn normalt, men for å lære mest mulig valgte man det. I løpet av disse timene fikk Kristiansen og Stensrud prøve seg på alt fra knivstikking og hjertestans til trafikkulykker.
Med seg hadde de en egen veileder, Joachim Dammen, som til daglig er lærling i den ordinære ambulansetjenesten. Hans oppgave var å påse at de brukte de nyervervede kunnskapene sine og veilede dem når de trengte det.

Hjertestans
Et av de mange oppdragene de fikk var melding om hjertestans i en kino. De rykket ut sammen med en annen ambulanse og fant pasienten i foajeen. Dette har de trent mye på og begge visste hva de skulle gjøre.
Pasienten er som vanlig en anne-dukke og den ligger klar med klær påkledd. Dette er for at det skal bli så realistisk som mulig.
I løpet av sekunder blir klær revet opp, kompresjoner igangsatt, ventilasjon sikret og elektroder påmontert. Dessverre vil ikke hjertestarteren at de skal gi støt så de må fortsette med hjertelungeredning. Slik holder de på til veileder sier de kan gi seg.

Fall fra hest
Et oppdrag med mange muligheter for å gjøre feil var der ei jente var kastet av en hest. Hun lå i en skråning langs veien og hadde sterke smerter i nakke og rygg. Hun hadde ikke brukt hjelm så de måtte være ekstra forsiktige. Her skal de bruke nakkekrave og backboard for å få godkjent. Dette var imidlertid ikke noen utfordring for Atle og Ole Kristian. De skjønte straks hva de skulle gjøre og i hvilken rekkefølge.
Jenta fikk nakkekrave, ble stroppet på backboard og lagt på båra i ambulansen.
Oppgaven er imidlertid ikke ferdig for også under transporten til sykehuset er det ting som må gjøres. Kontinuerlig overvåkning av ABC og skrive rapport skal være gjort før levering på sykehuset. De skal kunne gi en utfyllende rapport når de leverer en pasient slik at det ikke kan oppstå noen misforståelser.

Stor trafikkulykke

Kurset er ikke komplett uten minst en stor ulykke i løpet av helgen. Det ble flere og den ene ulykken var en buss som hadde kollidert med en personbil og så kjørt i fjellveggen. Det var 17 personer ombord som var skadet. Deltakerne fikk mer enn nok å gjøre i samarbeid med brannvesenet i Follo og Oslo. Det ble utført frigjøring og førstehjelp på høyt nivå. Innsatsleder fra politiet var den kjente politimannen Ronny fra tv-serien nattpatruljen. Hans oppgave var å holde oversikt over hvor mange skadde det var, noe han også klarte. Det er fort gjort i en stresset situasjon å miste kontrollen.
Det ble foretatt en kort evaluering rett etter og alle var fornøyd med hverandres innsats. Noen forbedringspunkter var det selvfølgelig, og de vil man sette fokus på videre i kurset.

Observatører
Ved alle øvelsene denne helgen var det en del observatører som alltid fulgte med på det som foregikk. Kim Ankersten fra Eidsvoll var en av dem. Han er meget imponert over den innsatsen som ble lagt ned og ikke minst kunnskapen deltakerne hadde tilegnet seg på kurset.

Mange oppdrag
Hele kurset består av over tredve forskjellige hendelser som deltakerne skal gjennom. De tar for seg alle typer hendelser som ambulansepersonell kan komme bort i. Det er ikke bare dramatikk og alvorlige skader, men vel så mange rolige oppdrag som overflytning mellom sykehus og sykehjem. Nå er kurset slutt og det er kun eksamen som står igjen.

Eksamen er lørdag 25. oktober og vi ønsker Atle og Ole Kristian lykke til.