Birkebeinerrittet: Eidsvoll og Hurdal Røde Kors passer på deltakerne i målområdet

Hvis du er blant dem som skal delta i Birkebeinerrittet fra Rena til Lillehammer i slutten av august, kan det være greit å vite at det er god hjelp å få hvis noe skulle skje.

Selvfølgelig håper vi at det ikke skjer deltakerne noe på turen over fjellet, men erfaringen viser at det ikke er til å unngå helt. Så derfor har arrangøren plassert ut mye Røde Kors personell sammen med leger, paramedicer og ambulanser. Luftambulanse er også stasjonert i løypa med anestesilege.

Men kommer man seg til mål og vil ha litt førstehjelp der, så blir man møtt av mange blide ansikter. Felles for dem alle er at de kommer fra hjelpekorpset i Eidsvoll og Hurdal Røde Kors!

Vi har en avtale med hjelpekorpset på Lillehammer hvor vi bemanner førstehjelpsteltet for dem. På den måten kan de disponere sine mannskaper ute i løypene rundt Lillehammer. Vi får god trening i å behandle alle slags skader, fra de mindre skrubbsårene til mer alvorlige skader som brudd, brystsmerter, pustevansker osv.
Bak førstehjelpsteltet er det rigget til en liten poliklinikk. Der er det stasjonert tre leger og to sykepleiere. Den ene legen er øyelege og han har alltid mye å gjøre. Hjelpekorpset renser sår og vasker såre øyer. De som ikke kan ferdigbehandles i teltet blir sendt inn til legene som foretar en ny vurdering.

Det er en del forventninger til hjelpekorpsmedlemmene som er med. De må ikke bare kunne førstehjelp, de skal orke å løpe med full oppakning 400 meter i oppoverbakke og de skal kunne gi god omsorg til slitne syklister. Det er en del som trenger litt mental støtte når de endelig er i mål. Flere ganger i løpet av dagen kommer det inn syklister som har alvorligere skader som brudd, pustevansker osv. Hjelpekorpset utfører nødvendig førstehjelp og varsler så paramedic.

Paramedic som er stasjonert i førstehjelpsteltet er Kim Ankersten. Han har ansvaret for den medisinske behandlingen hjelpekorpset utfører. Som paramedic har han blant annet med smertestillende medikamenter dersom det er behov for det. Ankersten er også fra Eidsvoll og mangeårig aktivt medlem i hjelpekorpset, men på birken er han ansatt av arrangøren. Det har han vært de siste 5-6 årene. Han skal også rykke ut på hendelser i området rundt målområdet for å hjelpe skadede syklister.
«Det er spennende å være her. Samarbeidet med hjelpekorpset er kjempebra. Deres innsats her er enorm, de står på fra morgen til kveld og er like blide. Uten dem ville det ikke vært mulig å drive dette førstehjelpsteltet», sier han og legger til at han er stolt over at det er hjelpekorpsere fra Eidsvoll som er her.

Det er ikke bare jobbing hele tiden. Hjelpekorpset bor på hytta til Lillehammer Røde Kors på Nordseter. En stor hytte med god plass til alle. Der er det felles middag og hygge på kvelden. Det er en viktig del av turen å kunne sette seg ned sammen og ha det hyggelig.

Andreas Ness er en av dem som har meldt seg på. Med sin erfaring fra hjelpekorpset og forsvarets sanitet så gjør han en kjempejobb. Men det er ikke bare i førstehjelpsteltet han utmerker seg, han tar også ansvar for å rydde kjøkkenet etter middag. En jobb de fleste ville synes var greit å slippe.

Ole Kristian Stensrud er en av de som stiller opp fra Eidsvoll. Det er andre året på rad han er med og han meldte seg på tidlig for å være sikker på å få være med. På spørsmål om hvorfor han gidder å bruke tid på dette, så svarer han kjapt: «Det er så innmari lærerikt og spennende å være med på at jeg bare må!» Han forteller videre at i løpet av de to dagene hjelpekorpset er der så behandler de flere hundre skader, små og store. Så mange skader ser man ikke i løpet av et helt år i Eidsvoll. «Erfaringen man får med seg er enorm, sier han, bare det å lære å gjenkjenne tegn på alvorlig sykdom eller skade som jeg kun har lært om på kurs. Det alene er verdt hele helgen.»

Vil du vite mer om Eidsvoll og Hurdal Røde Kors? Ring oss på 476 50 476 eller kontakt oss på mail eller facebook.